Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg, kézi csomózású szőnyeg, szőnyegüzlet.
 
   
   
     

Használati útmutató - Szőnyeg tisztítás, karbantartás

 
   
   
   
   
     
     
 

Perzsaszőnyegünk használatakor érdemes néhány alapvető szabályt betartanunk.

Megvásárolt szőnyegünket tartsuk távol a nedvességtől. Ne tegyünk rá növényt, mert a legjobb minőségű vázák hajszálrepedésein is átszivárog a víz, amely rövid idő után tönkreteszi szőnyegünket. Nedves padló vagy falfelület is tönkreteheti a szőnyeget. Elkerülhetetlen bútoraink ráhelyezése a szőnyegre, ez nem okoz kárt, bármilyen nehezek is, de mozgatásukkal feltéphetjük a csomókat. Ennek elkerülését egyszerű megoldással segíthetjük, a lábak talpára ragasszunk fel filc, vagy bőrdarabot. Negyedévente egy-egy centivel helyezzük odébb a bútort, ezzel elkerülhetjük, hogy a szőnyegen mély benyomódások keletkezzenek. Ha félévente megfordítjuk szőnyegeinket, akkor az egyenletesebben használódik, elkerülhetjük egy-egy terület gyors kikopását.

 
     
 

Tisztítás

Szőnyegtisztító géppel soha ne tisztítsuk kézi szőnyegünket!

 
   
 

1. Porszívózás

A használat során elkerülhetetlenül szennyeződik a szőnyegünk. Európai legendák közé tartozik az a (tév)hit, amely szerint három négy hónapig ne porszívózzuk új kézi csomózású szőnyegünket. Alapját az adja, hogy a készítés egyik utolsó munkafázisaként lenyírják a hosszú gyapjút, a felületen maradó apró szálakat beletaposva tömörebb szőnyeget kapunk. A perzsa szőnyegszövők ennek nem tulajdonítanak jelentőséget, gyakorlati hasznot.

Figyelnünk kell arra, hogy szőnyegünket szálirányba, nem felborzolva, porszívózzuk, gyenge fokozaton. Ha a rojt beakad, akkor kapcsoljuk ki a gépet és kézzel szedjük ki a szálakat.

 
 
 

2. Folteltávolítás

Mint minden gyapjúból, így szőnyegünkből is eltávolítható minden folyékony szennyeződés, ha idejében észrevesszük! Tea, kávé, szörp, fagylalt, vörösbor foltokat minél előbb fel kell itatni egy jó nedvszívósságú anyaggal, utána langyos, samponos vizes szivaccsal - ütögessük - a foltot. Vigyázzunk arra, hogy ne áztassuk el a szálakat, mert a felvetőszálak megnyúlhatnak és huplissá válhat a szőnyeg. Szárítást úgy végezzük, hogy a szőnyeg hátulját is átjárhassa a levegő.

Miután már a folt beszáradt, rendkívül nehéz eltávolítani a szennyeződést, forduljon szakemberhez!

Viaszcseppek, rágógumi eltávolítása is lehetséges. A foltot néhány jégkocka segítségével fagyasszuk és késsel óvatosan kaparjuk le a nagyját. Ezután egy rongyot terítsünk a foltra és meleg vasalóval olvasszuk rá a maradék viaszt.

 
 
 

3. Generáltisztítás

A leggondosabb ápolás ellenére is 4-5 év alatt a csomók között felgyülemlő porszemek megfakítják a színeket. Ilyenkor forduljunk szakemberhez! Néhány szőnyegtípust nem lehet nedvesen tisztítani, gondatlan kezek között könnyen befolyhatnak a színek, ami a szőnyeg esztétikai és anyagi értékét is tönkreteszi.

 
 
 

4. Molyok elleni védelem

Szőnyegeink, gyapjú ruháink legnagyobb ellensége a moly. Ellenük számos védekezési mód létezik: levendula, toll, vegyszerek, dohánylevél. Ezek egyike sem jelent 100%-os védelmet, ezért javasoljuk, hogy havonta egyszer porszívózzuk ki a szőnyeg másik oldalát, ezzel távolítva el az esetleges molypetéket.

Ezek a megoldások csak általánosan érvényesek, ezért minden házilagos tisztítás a tulajdonos felelősége! Segítségért forduljon hozzánk bizalommal.
 
     
   
 
2003-2005 © Copyright SalemCarpet.hu Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg.
 
Keleti szőnyeg, perzsaszőnyeg. Keresőoptimalizálás